Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Δυο τρελοί τρελοί παραγωγοί

Συγγραφέας: Μελ Μπρουκς



Σκηνοθέτης: Σταμάτης Φασουλής


Που: Θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4 , τηλ. 2103210021)


Πότε: Τετάρτη ως Κυριακή.






Υπόθεση: Ένας αποτυχήμενος παραγωγός ο Μαξ Μπιάλιστοκ (Παύλος Χαϊκάλης) συναντά ένα μίζερο λογιστή τον Λίοπολντ Μπλουμ (Αντώνης Λουδάρος) και αποφασίζουν να ανεβάσουν ένα μιούζικαλ που θα είναι σίγουρη αποτυχία ώστε να κερδίσουν λεφτά από τους χορηγούς. Επιλέγουν το χειρότερο έργο, συνεργάζονται με ένα εκκεντρικό σκηνοθέτη που υπογράφει μόνο αποτυχίες και διαλέγουν τους πιο ατάλαντους ηθοποιούς όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που περίμεναν.
Το γνωστό μιούζικαλ του Μελ Μπρουκς "The producers" που έχει τιμηθεί με 12 βραβεία Tony ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα μιούζικαλ που έχει φτάσει τις 2500 παραστάσεις στο Broadway.



Η παράσταση: Στην ελληνική τους εκδοχή "Οι παραγωγοί" ευτύχησαν να έχουν μερικούς από τους καλύτερους γνώστες του είδους ως βασικούς συντελεστές. Τα μιούζικαλ του Broadway έχουν απο τους βασικούς δημιουργούς τους ένα συγκεκριμένο τρόπο ανεβάσματος και παρουσίασης και όσοι επιχειρούν να τα προσαρμόσουν σε μια άλλη παράσταση ακολουθούν εν πολλοίς μια συγκεκριμένη διαδρομή. Έτσι η σκηνοθεσία, οι χορογραφίες, τα σκηνικά και τα κοστούμια βασίζονται στα αντίστοιχα πρωτότυπα της αρχικής παραγωγής, ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ πρόκειται για μια καθ'όλα αξιοπρεπή "αντιγραφή", από τις καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ο Σταμάτης Φασουλής έστησε μια παράσταση με γρήγορους ρυθμούς, κέφι και πετυχημένες εναλλαγές, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις πολλές δυνατότητες που του έδωσε η ακριβή παραγωγή. Ο Δημήτρης Παπάζογλου μετέφερε με ακρίβεια και έμπνευση στη σκηνή του "Αλίκη" τις πρωτότυπες χορογραφίες, ο Γιώργος Πάτσας σχεδίασε εντυπωσιακά σκηνικά και η Ντένη Βαχλιώτη φιλοτέχνησε ευφάνταστα κοστούμια. Η μετάφραση των Σταμάτη Φασουλή και Θοδωρή Πετρόπουλου απέδωσε εξαιρετικά το χιούμορ του Μελ Μπρουκς ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πάντα έυστοχη Αφροδίτη Μάνου που καταφέρνει κάθε φορά που αποδίδει στα ελληνικά στίχους να δημιουργεί ένα υλικό που θα μπορούσε άνετα να σταθεί και εκτός σκηνής.




Οι ηθοποιοί: Το βασικότερο προσόν ενός μιούζικαλ αποτελούν οι ηθοποιοί που πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα ερμηνευτικά, τραγουδιστικά και χορευτικά εφόδια για το είδος. Στη συγκεκριμένη παράσταση ένα σύνολο νέων ηθοποιών που πλαισιώνουν τη βασική ομάδα, ερμηνεύουν μια πλειάδα ρόλων με άνεση και κέφι αξιοποιώντας τα ταλέντα τους στο χορό , το τραγούδι και την υποκριτική. Στους βασικούς ρόλους ο Παύλος Χαϊκάλης, ιδανικός στο ρόλο του απατεώνα παραγωγού, είχε απόλυτη επάρκεια για το είδος και το ρόλο του και σκηνικό εκτόπισμα ανάλογο μεγάλων κωμικών. Ο Αντώνης Λουδάρος που έχει δείξει και στο παρελθόν τη γνώση και την άνεση που διαθέτει στο μουσικό θέατρο, καταφέρνει κι εδώ να κλέψει τις εντυπώσεις σ'ενα ρόλο που ίσως δεν του ταιριάζει απόλυτα. Ο Γιάννης Βούρος είναι μια αποκάλυψη στο ρόλο του γκέι σκηνοθέτη, έχει χιούμορ που δεν υπονομεύει το ρόλο και μέτρο σε μια ερμηνεία που θα μπορούσε εύκολα να γελοιοποιηθεί. Ο Παντελής Καναράκης έχει πολύ καλή αίσθηση της ατάκας και σκηνική παρουσία που κυριαρχεί. Ο Απόστολος Γκλέτσος θα μπορούσε να δώσει σ'ενα ρόλο που του ταίριαζε περισσότερη πνοή και δημιουργικότητα αν δεν του ήταν τόσο βαρετό μερικές φορές να παίζει. Αφήσαμε τελευταία τη Βίκυ Καγιά η οποία κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ερμηνεύοντας την Ούλα με φυσικότητα, χάρη, χιούμορ και επαγγελματισμό που υπόσχεται αν το θέλησει μια εξέλιξη στο χώρο.
Συμπέρασμα: Μια πλούσια παραγωγή, ένας καλός θίασος, μια ευχάριστη βραδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: